Egyéb szolgáltatások

Uniós támogatással új vitorlás hajó kikötő jött létre Fonyód városában.

2012. szeptember 12.

Az M&G Kft. 43.476.476,-Ft Uniós támogatást nyert a „Kikötőfejlesztés Fonyódon a minőségi vitorlásturizmus feltételeinek megteremtése céljából” elnevezésű pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A több, mint 100 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból nemcsak egy új vitorlás hajó kikötő került befejezésre és átadásra, hanem új munkahelyeket is teremtettek.

Az 1990-ben alakult M&G kft. családi vállalkozás. Az alapítókat és a jelenlegi tagokat szoros szálak fűzik a Balatonhoz, első sorban a déli parthoz és a fonyódi régióhoz.  Ezen kötődés indította arra a társaságot, hogy Fonyód Város Önkormányzatával együttműködve  megvalósítsa  a vitorláskikötőt és a hozzá tartozó terület fejlesztésére, a kapcsolódó projektet elindítsa.
A Balaton partján eltöltött aktív pihenés, a balatoni vitorlás hajózás iránt mindig jelentős érdeklődés volt. Nem vitás, hogy jelenleg a Balaton Magyarország első számú turisztikai célpontja, akár egy hétvégéről van szó, akár egy egész hétről, vagy hosszabb idejű pihenésről. Az élénk érdeklődés ellenére nem épültek ki azok a szállodai kapacitások, szolgáltatásokat biztosító létesítmények és egyéb infrastruktúrák, amelyek az ide látogatok aktív és időjárástól független szórakozását, elfoglaltságát biztosítanák.
Ez a gondolat vezérelte a társaságot egy komplex balatoni létesítmény megvalósításában, melynek központi eleme a most Uniós támogatással megvalósult vitorlás hajó kikötő. A fejlesztés további részei a kikötő ellátást biztosító szociális blokk és kikötőmesteri iroda, továbbá egy 34 szobát magában foglaló szállodát, éttermet, fitnesz és korlátozott wellness lehetőséget biztosító, squas pályával, konditeremmel is rendelkező club épület. A fitnesz rész konferencia központként is használható, a légtechnika és az audiovizuális rész kiépítettségével.

A kikötő és a hullámtörő által bezárt vízfelület 1,3 hektár nagyságú, a kikötő szárazföldi területe pedig 0,65 hektár.  A két mólóval és két vendégmólóval rendelkező kikötő elvi befogadó képessége 97 db hajó elhelyezését biztosítja, azzal, hogy szükség esetén – vihar, mentés, egyéb havaria helyzetek – több hajó kikötésére is alkalmas. A hosszabb mólószár 146 méter, a kisebbik pedig 71 méter. A kikötést vörösfenyő kikötői cölöpök segítik. A kikötő alkalmas nagyméretű, 12 métert meghaladó hosszúságú hajók kikötésre is. A vízmélység átlagosan 2,5 méter, azzal, hogy a 2012. évi szárazság ellenére a jelenlegi, szeptemberi vízmélység 1.80 – 2.10 méter között változik.
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló, jelenleg átadott kikötői beruházás 4 új munkahelyet is teremt és segíti a fenntartható fejlődést. Aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosít nem csak a helyi lakosoknak, hanem az országszerte érdeklődő hajósoknak.